fbpx
Loyalty Program

CASE: Afval Loont!

Alles over het Afval Loont spaarprogramma waarbij het scheiden van huishoudelijk afval geld oplevert voor iedereen.

Loyalty ProgramCase 25 maart 2015
Afval Loont!
Naam Afval Loont
Organisatie Nederlandse Recycle Bank
Sector Overheid
Land Nederland
Sinds Maart 2015
Type programma Sparen
Benefits Punten sparen
Dragers Spaarpas of applicatie
Thematiek Sparen voor het milieu
Status Actief

Nederlandse Recycle Bank

De mens is onderdeel van de natuur en we kunnen niet zonder de natuur. Toch hollen we deze stelselmatig uit. Afval loont heeft zich ten doel gesteld om vanuit een mens, planeet en opbrengst gedachte de natuur te sparen. Dit doen zij door het bedenken van innovatieve concepten die ook leuk zijn. Op deze manier probeert Afval loont grote groepen mensen te mobiliseren om mee te helpen de natuur te sparen.

Deelname
Iedere inwoner, school, vereniging of andere instelling kan meedoen aan het programma. Na registratie op de website kan de spaarpas opgehaald worden bij één van de filialen van Afval loont maar ook de mobiele telefoon kan als spaarpas gebruikt worden. Om dit laatste mogelijk te maken is er een app ontwikkeld waaraan een persoonlijke QR code is verbonden. Deze code is vervolgens gekoppeld aan de gegevens van de spaarder.

Sparen
De deelnemers sparen door afval in te leveren. Wanneer de spaarder gescheiden huishoudelijk afval inlevert wordt hij beloond met een bedrag dat ligt tussen de 4 en 15 eurocent per kilo.

Verzilvering
Wanneer een bedrag van €10,- is gespaard, dan wordt het bedrag overgemaakt naar een bankrekening naar keuze. Er kan daarbij gekozen worden uit 3 verschillende spaardoelen:

  • De natuur: het scheiden van afval voorkomt dat er nieuwe grondstoffen vanuit de aarde nodig zijn. Ook weet je door deel te nemen aan Afval loont zeker dat je afval wordt gerecycled en niet verbrand. Tezamen zorgt dit ervoor dat de natuur minder belast wordt en beter behouden blijft.
  • Een ander: je kunt ervoor kiezen om het gespaarde bedrag over te maken naar een bankrekening naar keuze zoals je sportvereniging, school of andere instelling. Wanneer er afval wordt ingeleverd zonder spaarpas dan kan er gekozen worden om het gespaarde saldo voor de helft naar het WNF en voor de andere helft aan andere lokale goede doelen te schenken.
  • Jezelf: je kunt ervoor kiezen om het bedrag over te maken naar je eigen bankrekening.


Toekomst

Afval loont is in Barendrecht met twee filialen begonnen maar er zijn plannen voor uitbreiding. Er wordt samengewerkt met verschillende partners zoals Wecycle, RebelGroup, kringloopwinkel Opnieuw & Co, Van Gansenwinkel Groep en adviesbureau RebelGroup om in de toekomst uit te breiden naar andere gemeenten en stedelijke gebieden om het afvalscheidingspercentage verder omhoog te krijgen.

Communicatie
Op de site www.afvalloont.nl vinden deelnemers alle informatie over het spaarprogramma en kunnen ze het dichtstbijzijnde Afval loont filiaal opzoeken. Ze kunnen ook inloggen en hun gegevens inzien en wijzigen. Afval loont verstuurt ook nieuwsbrieven en e-mails over acties aan de deelnemers

Case facts

  • Een week voor de start van het programma in Barendrecht hadden al meer dan 400 inwoners zich opgegeven als spaarders. In Rotterdam-Hoogvliet hadden zich destijds een week na de start 500 spaarders aangemeld.
  • In 2011 startte Afval loont een proef in Pijnacker-Nootdorp waarbij goede resultaten werden behaald. Zo werd er toen meer dan 2,8 miljoen kilo aan grondstoffen ingeleverd wat een waarde van meer dan €266.000,- betrof.

Quotes
Initiatiefnemer Jorgen van Rijn:

“De activiteiten van Afval loont en Opnieuw & Co sluiten nauw op elkaar aan. Er is al langer belangstelling vanuit kringloopwinkels in Nederland om onze activiteiten te combineren. In Barendrecht gaan we dit voor de eerste keer doen. Wat mij betreft is dit een start die snel navolging krijgt in andere gemeenten.”

“Doelstelling is een minimum van 25 filialen eind 2016.”

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met...

Redactie LoyaltyFacts
Dunck Loyalty Marketing

Reacties
Plaats een reactie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Een initiatief van: