fbpx
Loyalty Program

Langer lid = meer voordeel!

LoyaltyFacts interviewt de ANWB en praat over zaken als de ANWB lidmaatschapkaart, de inzet van campagnes en de toekomst.

LoyaltyFacts gaat het gesprek aan met (loyalty)marketeers in Nederland. Specialisten die zich voor hun organisatie dagelijks bezighouden met het binden en behouden van klanten. In deze editie hebben we, als aanvulling op de presentatie op het laatste LoyaltyCafe, een gesprek met Mariëtte Jansen (projectmanager) en Irene Janssen (strategisch marketeer) van de ANWB. De ANWB doet veel voor haar leden (zoals de pechhulpverlening, belangenbehartiging, kortingen en ledenvoordelen). We spreken vooral over de nieuwe elementen in de loyaliteitsaanpak van de ANWB.

Aanleiding en doel
De ANWB heeft een ambitieuze doelstelling geformuleerd: 4,5 miljoen verbonden leden en marktconform rendement. Deze groeidoelstelling, er zijn nu 4 miljoen leden, is niet alleen een marketingdoelstelling; de gehele organisatie werkt aan dit doel. Er is vanaf de start breed draagvlak in de verschillende afdelingen (o.a. Retail, Alarmcentrale, Wegenwacht en Media) voor het nieuwe loyaliteitsbeleid.

In de doelstelling is ‘verbondenheid’ expliciet genoemd. Dit past bij de ambitie van de ANWB voor de langere termijn en is voor de ANWB een vertaling van loyaliteit en betrokkenheid. De genoemde verbondenheid wordt gemeten met behulp van de Member Relationship Index (MRI). De belangrijkste variabelen in deze index zijn betrokkenheid, vertrouwen en merkwaarde.

Invulling: lidmaatschapskaart en voordeel
Een opvallend element in de loyaliteitsaanpak is de nieuwe lidmaatschapskaart. Afhankelijk van het aantal jaren lidmaatschap ontvangen de leden een blauwe (tot 2 jaar lid), bronzen (2-5 jaar), zilveren (5-10 jaar), gouden (10-25 jaar) of platinum (> 25 jaar) kaart. Hiermee wordt de erkenning en herkenning voor de duur van het lidmaatschap voor zowel leden als medewerkers direct zichtbaar. Circa 60% van de leden is langer dan 10 jaar lid en heeft daarmee een gouden of platina lidmaatschapskaart.

Gerelateerd aan de gesegmenteerde kaarten ontvangen leden ‘Extra ledenvoordeel’ onder het motto “hoe langer lid, hoe meer voordeel”. Dit ledenvoordeel bestaat niet alleen uit korting, maar ook uit aantrekkelijke extra´s binnen de thema’s voorrang of voorrecht.

Invulling: campagnes
Veruit de meeste leden worden lid vanwege de Wegenwacht. Deze leden zijn niet altijd bekend met de vele diensten en voordelen. Daarom is het welkomstprogramma onder andere ingericht om nieuwe leden via verschillende campagnes beter te leren kennen en om hen meer te vertellen over de breedte van de ANWB. De nieuwe leden ontvangen een welkomstmagazine, een dm en e-mailing programma. Goed scorende cross-sell offers zijn Wegenwacht in Europa en verzekeringen maar ook de ‘brug’ naar de winkels werkt goed.

Naast nieuwe leden is er ook aandacht voor de grote groep trouwe leden. Voor leden die 50 jaar lid zijn is er bijvoorbeeld een speciale waarderingscampagne.

Resultaten en vervolg
De eerste resultaten stemmen zeker tot tevredenheid. De MRI index laat na de introductie een significante stijging zien op waardering en enthousiasme. De ruim 20.000 unieke gebruikers van het extra ledenvoordeel in het eerste kwartaal en 100.000 extra e-mail opt-ins geven goede hoop op een mooi vervolg. Daarbij zijn er vele positieve reacties van leden, zowel via social media als via de overige kanalen.

Ondertussen wordt er al weer hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling. Naast het verder uitwerken van de contactstrategie voor verschillende segmenten, wordt het extra ledenvoordeel verder ontwikkeld. Hierbij zijn verschillende afdelingen en ook de leden zelf betrokken. Onderwerpen waar nu aan gewerkt wordt, zijn een auto gerelateerd voordeel, en specifieke voordelen op het gebied van reizen en recreatie. De gesegmenteerde kaart krijgt ook aandacht. Deze zal voorlopig in zijn huidige verschijningsvorm blijven bestaan maar een digitale variant is een optie voor de toekomst.

Meer weten over dit artikel? Neem contact op met...

Paul Wissing
Dunck Loyalty Marketing

Reacties
 1. Will Beuting 8 maanden geleden

  Onlangs heb ik voor 50 jaar lidmaatschap een ANWB insigne ontvangen. Maar zoals vele leden al eerder hebben aangegeven is het een leuke geste, maar niet meer van deze tijd. Ik ben overigens blij met de inzet van de ANWB en de informatie die zij verstrekken. Reden dus om nog langer lid te blijven.

 2. c. ter Stege 8 maanden geleden

  i.p.v. een speldje , maak het voor 50jarig lidmaatschap leden aantrekkelijker om lid te blijven , of zijn ze daar te oud en te lang lid voor.

 3. D. de Bruin 8 maanden geleden

  Voor iemand die al 50 jaar lid is van de ANWB, is een speldje wel en heel karige beloning.
  Een ANWB cadeaubon of een bloementje was beter op z’n plaats geweest.

 4. R. Hendrikse 8 maanden geleden

  Een speldje. Zeer ouderwets.
  12,5 jaar is koper
  25 jaar is zilver
  50 jaar is goud.
  En wat kregen we ; een koperen speldje, wat moeten we hiermee?
  Wel aardig dat jullie hieraan denken, maar korting op het abonnement of een bloemetje is veel beter op z’n plaats.

 5. Herman van Gent 8 maanden geleden

  Van de week een speldje ontvangen voor 50 jaar lidmaatschap van de ANWB. Wist niet eens meer dat ik al 50 jaar lid ben. Mooi dat u dat bijhoudt, en dat wordt hier ook gewaardeerd. Maar net als de vorige reageerders ben ik niet zo blij met een speldje, draag het nooit, en het wordt ergens in een la gelegd, en vergeten. Een korting op het wegenwacht abonnement naar gelang de jaren dat men lid van Uw organisatie is, zou meer op zijn plaats zijn. Hoop toch nog lang lid van Uw organisatie te blijven.

 6. Albert van der Rijt 8 maanden geleden

  In dank ontving ik het “unieke” ANWB speldje. Maar beste ANWB een speldje is echt niet meer van deze tijd.
  Groet uit Uden, Albert van der Rijt.

 7. a.c Klaver 8 maanden geleden

  Blij verrast hartelijk dank

 8. R.Quiel 8 maanden geleden

  Hartelijk dank voor het mooie speldje, voor 50 jaar lidmaatschap.

 9. R.Quiel 8 maanden geleden

  Hartelijk dank voor het mooie speldje, voor 50 jaar lidmaatschap.

 10. T.M.Busstra 8 maanden geleden

  Bedankt voor het speldje , leuk idee ,ik heb in de 50 jaren dat ik lid ben van de ANWB een maal gebruik gemaakt van de diensten van de ANWB , dat was toen ook echt nodig, fijn dat jullie er altijd zijn voor de klant.
  Groetjes
  Tjerk Busstra

 11. Cor van der Hoeven 8 maanden geleden

  Op zich waardeer ik een kleine attentie van de ANWB t.g.v. mijn 50-jarig lidmaatschap.
  Ik werd wel even met de neus op de feiten geduwd: 50 jaar al, daar sta je niet elke dag bij stil… Maar zo’n speldje is echt (allang) niet meer van deze tijd. Mijn vrouw en ik moesten er erg om lachen, en dat zal toch niet de bedoeling ervan geweest zijn. Evengoed bedankt, maar een bloemetje, zoals hier al vaker voorgesteld is, lijkt ook mij een veel beter idee.

 12. B.A.Kilian 8 maanden geleden

  Mooi speldje ontvangen, na 50 jaar lid te zijn geweest. Ik bewaar dit op mijn spelde-
  kussen die mij herinnert aan de goede oude tijd.
  Bert kilian

 13. Jaap Baas 8 maanden geleden

  Wat een leuke verrassing , ben blij dat ik al 50 jaar lid ben van de ANWB . Met trots zal ik dit speldje dragen. In die 50 jaar heeft de ANWB ons meerder malen geholpen dank hiervoor . Hoop nog vele jaren lid te blijven.

 14. J.heijn 8 maanden geleden

  Bedankt voor het speldje.
  Had liever een weekend je weg of een waardebon.
  Daar heb je meer aan dan een speld.
  Die link op het kaartje werkt ook niet.
  Een slechte daad drs.F.J.van Bruggen.

 15. K.Jonkman 8 maanden geleden

  Opzich een leuke attentie maar ik draag geen speldjesook niet van PTT en CNV
  maar idee is goed.

 16. wolfs 8 maanden geleden

  Attent dat jullie dit bijhouden en waarderen, maar een cadeaubon of bloemetje was leuker geweest.

 17. G.J.Gemmink 8 maanden geleden

  Vijftig jaar lidmaatschap is niet meer waard dan zo’n speldje?
  Inderdaad, een waardebon, een bloemetje, dat zou ons echt verrast hebben. Maar zo’n speldje…. , wat valt ons dát tegen!!!!

 18. G.J.Gemmink 8 maanden geleden

  Wij sluiten ons geheel aan bij het verhaal van mevr. A.J.van der Linden.
  Vijftig jaar lidmaatschap is niet meer waard dan zo’n speldje?
  Inderdaad, een waardebon, een bloemetje, dat zou ons echt verrast hebben. Maar zo’n speldje…. , wat valt ons dát tegen!!!!

 19. Van Ooyen 8 maanden geleden

  L.S.
  Dank voor de attentie maar werkelijk zeer oudbollig. Suggestie, stuur geld naar een goed doel aangegeven door de jubilaris.
  Groet, Lia

 20. Eef van Dijk 8 maanden geleden

  Het was een leuk gebaar het speldje 50 jaar trouwlid van ANWB. Alleen is het wel een beetje oudbollig , leuker was een bloemetje of een ANWB cheque geweest.
  Ik hoop nog lang lid te mogen blijven.
  Met vriendelijke groet Eef van Dijk

 21. H. van Dijk 8 maanden geleden

  Na 50 jaar litmaatschap van de ANWB heb ik een speltje ontvangen.
  Leuk gebaar maar zit helemaal scheef op de vastzet pin. Dragen doe dit niet. Wat mij betreft heb je aan een VV bon meer. Of korting in de ANWB winkel.

 22. J.C. Van der Schans 8 maanden geleden

  Verrassend. Ik waardeer de geste voor mijn 50 jarige lidmaatschap, maar vind een speldje eerlijk gezegd behoorlijk oubollig. Dat verdwijnt ergens onder in een la. Er zijn tegenwoordig toch wel leukere attenties te verzinnen. Neemt niet weg dat ik tevreden ben over de attentie en met de ANWB. Altijd prettig geholpen. Ik hoop nog lang lid te mogen blijven.

 23. J.lubke 8 maanden geleden

  Leuk dat u er aan denkt maar het verdwijnt in een lade want ik loop niet met speldjes. Een leuke blijk van waardering zou b.v. een waardebon zijn. Blijf wel klant en kom regelmatig in de anwb winkel Purmerend.Gr Jan lubke

 24. G.H.Rensink 8 maanden geleden

  Dank voor het speldje vanwege mijn 50 jarig lidmaatschap.
  Attent .

 25. Nico Paulussen 8 maanden geleden

  Hartelijk dank voor de ontvangen onderscheiding bij gelegenheid van mijn 50 jarig ANWB-lidmaatschap.
  Met vriendelijke groet, Nico Paulussen.

 26. A.J. van der Linden 8 maanden geleden

  Mijn man is 50 jaar lid en ontving van U een anwb insigne. U vroeg wat we hier van vinden met een link waar dat kon. Deze link werkt niet, da’s punt 1.
  Natuurlijk vinden we het heel attent om een bedankje te ontvangen voor 50 jaar lidmaatschap.
  maar zeg nu zelf: wat moet je ermee? Wie loopt er heden ten dage nog met een speldje op zijn revers ( eerder trui, shirt of blouse)
  Wij hadden een bloemetje, een waardebon of korting meer op zijn plaats gevonden, tenslotte is 50 jaar niet niks.
  Verder zijn we nog steeds tevreden lid en hopen dat nog lang te blijven
  A.J. van der Linden

 27. Megens 8 maanden geleden

  Wij hebben vandaag een speldje ontvangen als dank voor 50 jarig lidmaatschap . Heel attent!
  Bij leven en welzijn hopen wij op nog een jarenlange samenwerking!
  Dank! Wim en Diny Megens

 28. P P Diemel 8 maanden geleden

  Vandaag een speldje ontvangen voor mijn 50 jaar lidmaatschap bij de ANWB.
  Het is een leuke verrassing die ik zeer waardeer.
  Ik hoop nog wat jaren lid te kunnen zijn bij de ANWB.
  Met vriendelijke groet Paul Diemel.

 29. A.Hormann-Schouten 8 maanden geleden

  Als dank voor 50 jaar trouw lid van ANWB kreeg ik een onderscheiding (speldje).
  Erg Leuk. Dit heb ik zeer gewaardeerd. Hoop nog lang lid te mogen blijven en te genieten van alle mogelijkheden die de ANWB mij biedt.
  Met vriendelijke groet. Ann Hormann-Schouten.

Plaats een reactie

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Een initiatief van: